· 

Herplaatser of puppy (deel 1)

Deze blog is ter ere van mijn herplaatshonden: Tara (onze allereerste sheltie die we geadopteerd hebben bij de vzw colliepassion. Nouka onze husky dame die bij ons is gebleven nadat ze bij herplaatsing 2 x was terug gekomen (zij zat bij ons in opvang voor de vzw colliepassion) En deze dame is nog steeds aanwezig bij ons. Yenthe die bij ons in Permanente opvang bleef en vanwege ernstige gezondheidsklachten niet geplaatst kon worden en last nut not least Bilou onze dove bordercollie dame, die bij ons in de opvang kwam en al 5 eigenaars voor ons had gehad. Helaas hebben we van Bilou ook begin 2019 afscheid moeten nemen. We hebben ook nog een border collie Amalia in permanente opvang gehad voor de vzw Borderline collie, helaas staat ze hier niet op de foto. 

Voordelen van een herplaatser:
Zijn meestal al zindelijk
Hebben reeds wat opvoeding gehad
Zijn ook niet meer zo hevig in hun gedrag als bv puppy
Kunnen al aan de riem lopen

Bij ons kwam de eerste herplaatser erbij toen onverwachts onze Duitse Dog was overleden en onze Schotse collie Nora helemaal alleen kwam te zitten.
Na lang zoeken, kwam ik op het profiel van Tara terecht, contact opgenomen met de organisatie colliepassion en gaan kennismaken met het opvang gezin en Tara natuurlijk.
Ons Nora was ook mee en het klikte supergoed.
Hier is ook mijn passie ontstaan om opvang gezin te worden voor de vzw colliepassion.

Nadelen herplaatser:
Sommige honden dragen toch wat extra bagage met zich mee (onzindelijk, verlatingsangst en soms verkeerde opvoeding)
Zorg ook dat je voldoende tijd inlast om de herplaatser te laten wennen aan huis en nieuwe omgeving
Soms klopt de beschrijving die ze van de hond geven niet altijd met de werkelijkheid, maar dit is ook wel door de vele veranderingen dat een hond zich soms anders gaat gedragen dan bij de eigenaars thuis.
Sommige honden hebben extra begeleiding nodig (zoals bv Bilou onze dove border collie waar we heel veel mee zijn gaan trainen op verschillende locaties om haar te socialiseren)
Sommige honden hebben gezondheidsproblemen (bv Yenthe had zware heup problemen), dit zijn extra kosten waar rekening mee  gehouden moet worden.

Mythe
Herplaatsers zijn altijd honden die weg gedaan worden vanwege slecht gedrag

Dit is niet waar: meestal worden de honden weg gedaan doordat de baasjes ernstig ziek zijn geworden, of scheiding verandering van werk.
Meestal zijn het brave gezinshonden die goed opgevoed zijn, maar door de omstandigheden niet kunnen blijven. 

Mythe 

Herplaatsers zijn enkel kruisingen 

Dit is ook niet waar, herplaatsers zijn verschillende rassen en kruisingen.
Bv voor de moment zitten er ook veel huskies en bordercollies in  het asiel.

Hier is het probleem vooral dat de mensen onderschat hebben wat zo een honden nodig hebben.
Soms vallen ze op het uiterlijk van het ras door bv een film, maar de werkelijkheid komt niet overeen met het filmverhaal. 
Dit zijn heel actieve rassen die beweging, maar ook veel mentale bezigheid nodig hebben zoals bv. speuren en frisbee of agilty etc...

Mythe

herplaatsers zijn enkel oude honden

Dit is ook niet waar, onze Nouka kwam bij ons in opvang tot ze nog net maar 1 jaar oud was.
Tegenwoordig zie je ook veel puberhonden (vanaf 6 maand) in het asiel zitten, het leuke puppy is er af en rond die leeftijd hebben ze soms hun puberkuren.
Zelfs puppies, mensen onderschatten dat een puppy veel werk is en slapeloze nachten kunt hebben in het begin bij de zindelijkheidstraining.

Denkt u eraan om een herplaatser in huis te nemen Bezin eer u begint, maar ik zou zelf zeggen wat ik van mijn herplaatsers hebben geleerd ben ik heel dankbaar voor. 
Je krijgt ook veel dankbaarheid van de honden terug en hun liefde is onvoorwaardelijk. 

Vervolg hierop is deel 2.